torstai 18. lokakuuta 2012

Katastrofin aineksia.

No eihän se nyt taas mennyt ihan niinkuin piti...
Koin tänään koulussa pienoisia epätoivon hetkiä edellisessä postauksessa esiin tulleen kankaan kanssa. 
Mutta kerrottakoon välivaiheet ensin.


Kuivumisen jälkeen kangas käärittiin suojakankaan kanssa löysälle rullalle, ja työnnettiin pariksikymmeneksi minuutiksi semmoseen kummalliseen höyryputkeen. Kostea höyry saa värin liukenemaan uudelleen, ja tarttumaan kiinni kankaaseen. 


Höyrytyksen jälkeen kangas pitää vielä huuhtoa, jotta irtoväri lähtisi. Huuhdoin kankaan ensin viidesti kylmässä vedessä, ja työnsin sen jälkeen pesukoneeseen huuhteluohjelmalle. 
Ja ai että minkä näköisenä se tulikaan sieltä ulos!


Ensinnäkin koko kangas oli kauttaaltaan vaaleanpunainen. Ei kiva. 
Lisäksi vaaleissa kohdissa oli epämääräisiä mustia läiskiä siellä sun täällä, ja paikoitellen kangas näytti hieman harmahtavalta vaaleanpunaisen sävyn lisäksi.
Eli ei siis todellakaan miellyttävä lopputulos.


Olin jo aivan varma, että tää oli sitte tässä, ei tälle enää mitään voi. 
Mutta kylläpä vaan voi.


Nappasin koulusta mukaan tsiljoonan litran kattilan ja hain kaupasta nestemäistä mäntysuopaa. (Kuva sisältää tuotesijoittelua.) Sitten vaan kuumaa vettä kehiin ja soppa porisemaan.


Kun vesi oli kiehuvaa, työnsin kankaan sinne noin viideksi minuutiksi ja hämmentelin jatkuvasti, jotta vääriin kohtiin tarttunut irtoväri lähtisi irti kankaasta ja imeytyisi saippuaan kankana sijaan. 
Huuhtelin kankaan vielä perään suihkun alla, ja työnsin vartiksi pesukoneeseen kevyelle huuhteluohjelmalle.

Ja ainakin tällä hetkellä näyttäisi ihan lupaavalta! 
Tahrat lähtivät irti ja pohjavärikin muistuttaa valkoista. Lisäksi episodissa liukuvärjätty punainen väri vain parani, ja rumat reunukset lähtivät pois.
Kaikkea sitä jännää oppiikin.

4 kommenttia:

 1. Oho! Todella kurjaa, että noin pääsi käymään :( Mutta tuo hätä apu kuulostaa todella mielenkiintoiselta :D Tosi hienoa kyl jos tuo auttaa saamaan vääriin kohtiin tulleet värit pois :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin uskomattomalta kun se kuulostaakin, homma todella toimi. Nyt kankaan kuivuttua ei siinä oo havaittavissa mitään läiskikkyyttä! Tuo saippuavedessä kiehauttaminen perustuu juuri tuohon, että kun se sotkeva väri ei ole kiinnittynyt vaan on pelkkää irtoväriä, kiehauttaessa se irtoaa ja ylimääräinen väri kiinnittyy saippuaan. Kommelluksien kautta voittoon siis, kangas on kunnossa, wohoo \o/

   Poista
 2. Vähänkö hyvä pelastus keino kankaalle, en oo aiemmin kuullutkaan tuosta! :) Huippua, että sait kankaan kuntoon, on sen verran kaunis kangas ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeppps! Kyllähän tuo oli etukäteen aika varmasti tiedossa, että sotkeutumista tulee tapahtumaan, mutta elin jossain haavemaailmassa ja toivoin että just mun kankaalle ei kävis mitään. :D
   Jokainen on varmaan kuitenkin joskus vahingossa pilannut valkoisen paidan pesussa jonkun punaisen vaatteen kanssa, joten tietäähän sen mitä tommosilla kontrasteilla käy. (Toimisikohan tämä keino myös niihin vahinkoihin. Hmm...)

   Poista