perjantai 12. lokakuuta 2012

Kirsikankukkia kankaalla.

Kankaiden liemivärjäyksestä olikin jo puhetta muutama teksti takaperin. 
Nyt ollaan päästy liemenkeittelyistä kankaan maalaukseen, ja harjoituksistakin etiäppäin.  
Projektina maalata kaksimetrinen kangas reaktiiviväreillä.  

Luokan yhteiseksi teemaksi valittiin luonto. Luonnoksia piti työstää pahimmassa tapauksessa kymmeniä, ennen kuin jostakin lähdettiin työstämään sitä lopullista mallia. Alkureaktiot oli että mitä hittoa, en mä osaa. Katselin vain kateellisena muiden siistejä ideoita ja vanhojen opiskelijoiden töitä, ja koin kamalaa alemmuuskompleksia. 

Omaa inspiraatiotani hain Japanista ja kirsikankukista; rakastuin muutamiin väreihin joita halusin ehdottomasti käyttää työssäni, ja niistä lähdin kehittelemään ideaa eteenpäin. Kehittelyn ja mietiskelyn tuloksena kuitenkin päädyin jättämään alun perin suunnittelemani turkoosin värin pois, ja käyttämään ihan tylysti mustaa ja pinkinpunaista, jotta saan kankaan tulevaisuudessa hyötykäyttöön. 
Ja tällä hetkellä olen ihan totaalisen fiiliksissä tuosta kuviosta!

Torstaina leikkasin kankaan, levitin tuplamuovitukset pöydälle ja luonnostelin hennosti lyijykynällä ääriviivat kankaalle. En huomannut ikävä kyllä ottaa kameraa mukaan tuona päivänä, mutta iltapäivän aikaansaannos on nähtävillä alempana. Kamalan vaikea toteuttaa kun tekniikka ei ollut tuttu. Jaa mitä harjotuksia piti ensin tehdä... Suoraan kankaalle vaan! :DEilen levittelin siis sitä pinkinpunaista vedellä löträämällä, että sain aikaiseksi toiseen reunaan tuon kivan liukuvärjäyksen. Paikoitellen värjäys onnistui hyvin, joissain kohdin taas väriliemi levisi aivan järjettömästi ja täysin hallitsemattomasti, vaikka kuinka vähän yritti väriä laittaa. Väri on ainakin vielä sellainen kuin halusinkin, kuviot vaan ovat levähtäneet ihan miten sattuu, mikä vaikeutti tämänpäiväistä hommaa jonkin verran.


Tämän päivän välineet olivat musta väriliemi (johon edellispäivästä viisastuneena on sekoitettu varsin paljon leviämistä estävää karmeanhajuista alginaattipaksunnosta) sekä pienehkö että leveämpi pensseli.  


Vesiväriluonnos paperille koko kankaan "pituudelta". Tältä sen tulisi näyttää lopulta. 
Alkuperäinen luonnos ja idea tosiaan oli hyvin pastellihenkinen, pinkkiturkoosi kirsikankukkataivaskuva melko abstraktisti toteutettuna. Ja näin se vaan muokkaamalla ja työstämällä muuttuu toimivaksi kankaaksi. 


Mustaan pensseliin oli kyllä vaikea tarttua, pelkäsin jatkuvasti tekeväni jotain peruuttamatonta jolla pilaisin kankaan. Mutta kun sitä sitten reippaasti lähti sutimahan, oli ensimmäinen kulma oikein miellyttävä ja kannustava!Mustan käsittelin päivän aikana kahteen kertaan, jotta väristä tulisi tummempi ja syvempi. Vaikka paksunnosainetta oli värissä mukana melko reippaasti, tuntui musta silti leviävän vielä melko holtittomasti pitkin kangasta, ja meinasi jo epätoivo iskeä kun väri vain leviää ja leviää. No, jossain vaiheessa oli vain annettava periksi ja todettava, että se tavallaan kuuluu tähän tekniikkaan eikä käsin maalauksella päästä painomaisiin skarppeihin reunoihin.

Ensi viikolla pitäisi koko komeus höyryttää, ilmeisesti keitellä saippualiemessä, huuhdella ja silittää. 
Kuulostaa hieman pelottavalta, ja aivan loistavilta mahdollisuuksilta tuhota koko kangas. 

Mutta jos nuo viimeistelyvaiheet onnistuvat, pääsen toteuttamaan tästä kankaasta jotain konkreettista.
Sitä odotellessa!

8 kommenttia:

 1. Oih, tuli kyl tosi hyvän näköinen lopputulos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ite tykkään kanssa tosi paljon! Vielä kun viimeistelyt onnistuisi ilman katastrofeja.

   Poista
 2. Oooh! Tuostahan tuli ihan jumalattoman hieno! Upea! ^^; Ite oon miettinyt, että pitäis jaksaa blogia päivitellä ja laittaa omista töistä ja jutuista kuvii sinne, mutta olen niin laiska etten saa kuvii ees kamerasta asti koneelle XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei oikeen oo mitään muuta päivitettävää, kun koulussa menee kaikki aika eikä koulun jälkeen oikein tapahu mitään aivotoimintaa. Ja nää on kuitenki ihan semikivoja juttuja joita jopa kehtaa näyttää ihmisille. :D

   Poista
 3. joo no mullakaan ei tunnu olevan muuta elämää kuin koulu XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amiksessa tottu siihen, että vapaa-aikaa oli ihan järkyttäviä määriä, eikä koulun jälkeen tarvinnut juuri uhrata ajatustakaan koulunkäynnille. Näin amk:ssa on vähän eri fiilikset, ja pakko kyllä myöntää et tätä on ollu vähän ikävä lukion jälkeen. :D

   Poista
 4. Vau, ihana tuo kangas! :) Tuli ikävä amikseen, siellä oli kiva aina jäädä värjäilemään kankaita koulun jälkeen. :D Vois kyllä kotonakin kokeilla, mutta varmaan kunnon välineet vois olla ihan jees.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei amiksessa (vaatetusompelija) edes ollut mitään kankaanvärjäysjuttuja, joten nää on ihan uutta kaikki mulle!

   Poista