perjantai 30. marraskuuta 2012

Katsaus tulevaisuuteen.

"Löysin tänään blogisi ja kiinostuin ihanasta kirjoitutyylistä ja kivoista kuvista :D Minusta on mukavaa, että kerrot opiskelustasi avoimesti täällä internetissä :) Mitä aijot tulevaisuudessa tehdä työksesi? Ompeletko? Työskenteletkö vaatekaupassa, muodin parissa? Olisi mielenkiintoinen kuulla lisää tulevaisuutesi työpaikka haaveista! :)"


Sain edelliseen postaukseen kyseisen kommentin, ja lupasin pohtia asiaa hieman tarkemmin kuin pelkästään vastauskommentissa.  Yritin kaivella vanhoista, jo poistetuista blogipostauksista muutaman vuoden takaista näkemystäni tulevaisuudesta, mutten tähän hätään löytänyt hakemaani tekstiä.  


Mutta suoraan kysymykseen suora vastaus: en tiedä.

Opiskeluistani kerron varsin avoimesti, koska elämässäni ei juurikaan tapahdu tällä hetkellä mitään muuta, ja oon niin fiiliksissäni tästä koulusta ja lähes kaikesta mitä opiskellaan, että haluan kirjoittaa sitä ylös blogin muotoon. Lisäksi kuvittelen aiheen kiinnostavan joitakin muitakin, ja mahdollisesti muut alasta kiinnostuneet voisivat löytää tiensä kouluun ja saada hieman vinkkejä opiskelusta tätä kautta. 
Tai ainakin uskottelen itselleni näin.


Se, mitä tulen tulevaisuudessa tekemään työkseni, on täysin auki. 
Ja oikeestaan mua vähän ahistaakin ajatus, että mun pitäisi tietää jo nyt, tai siis olisi pitänyt jo viimeiset 6 vuotta ainakin tietää, mitä tulen tekemään tulevaisuudessa. 
Alan kuitenkin olla pikkuhiljaa selvillä, että kyllä tää vaatetushommeli on ehkä kuitenkin se mun juttu. 

Vaatekaupassa en ole työskennellyt kuin muutaman kuukauden työharjoittelun merkeissä. 
Voisin kyllä varmasti työskennellä puhtaasti vaatekaupassa väliaikaisesti, mutta en osaa kuvitella sitä lopulliseksi ammatikseni. (Lisäksi mua hieman ärsyttää se, että kaikki vaatekauppojen työpaikat tuntuu menevän merkonomiopiskelijoille, eikä vaatetuspuolen käyneille. Ei niille kauppaopiston tytöille opeteta sen enempää kassankäyttöä kuin muillekaan, eikä ne usein tiedä vaatteista oikeasti mitään. )
Jossakin persoonallisessa pikkuputiikissa jonka yhteydessä olisi ompelimo, voisin kuvitella työskenteleväni, mutta en tiedä kuinka todennäköistä semmonen olisi, en tiedä.


Muodin parissa... plaah. 
Seuraan kyllä pintapiirteittäin mitä muodin ja trendien aalloilla tapahtuu, koska niin kuuluu tehdä pysyäkseen mukana aikakaudessa, mutta en ole niinkään kiinnostunut varsinaisesti muodista sinänsä.

Ja siitä ompelusta.
Jos ihan rehellisiä ollaan, mua ei niinkään kiinnosta se suunnittelupuoli. 
Tällä hetkellä musta parhaalta idealta kuulostaisi se, että joku muu suunnittelee, ja mä ompelen. 
Se voisi olla jonkun suunnittelijan luomusten toteutusta tai vaikka laitosteatterin puvustamon ompelupuoli. 
Varsinkin nyt kun kaikki Sormusen Herrat ja Hobitit on kuvattu, päätös muuttaa Uuteen-Seelantiin ompelemaan hobittipukuja on nyt jo vähän nähty. 
Tai se voisi olla se pieni vaateliike, jonka yhteydessä on ompelimo mittatilausvaatteita varten.Mutta ei musta semmosen perusompelimon perustajaksi varmaankaan olisi.
Kyllästyn kuoliaaksi, jos mun pitäisi ommella metritolkulla verhoja ja vaihtaa päivät pitkät vetoketjuja, ja lyhentää lahkeita. 

Todellisuus siis oikeasti on, että en tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Koulua olisi vielä neljä vuotta jäljellä, joten aikaa miettiä sinänsä on. Vaikka opettajat kyllä kannustaa jo hakemaan harjoittelupaikat ja projektit tähdäten tulevaisuutta, mutta entä jos se tulevaisuus ei ole vielä selvillä omassakaan päässä? Miten voisin tähdätä johonkin, jos en tiedä, mihin tähtään?


Ja koskaanhan ei saa sanoa ei koskaan, päätyy vielä tekemään juuri sitä, mitä ei pitänyt. 

6 kommenttia:

 1. Mukava, että inspiroiduit kommentistani tekemään oikein kunnon tekstin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppa hyvä, otan mielelläni muitakin postaustoiveita vastaan!

   Poista
 2. Itse opiskelen tällä hetkellä vaatetuspuolen artesaaniksi toista vuotta ja olen pohtinut jo jonkin aikaa samoja asioita kuin sinä tässä postauksessa. On todella vaikea tietää mihin suuntaan pitäisi kääntyä missäkin kohtaa kun teitä on avoimena kuitenkin aikas monta (tai niin ainakin toivoo :D). Onko se oikea tie omayritys (onko sitä valmis niin isoon juttun?), mahdollisesti vaatetusalaan liittyvä työpaikka (olen menossa kaupungin teatteriin työssäoppimaan, jos sieltä saisi töitä? Ken tietää...), vai pitäisikö mennä vaateliikkeeseen myyjäksi (tämä ei välttämättä ole kyllä se minun juttu), tai lähtisinkö jatkokouluttamaan itseäni amk puolelle? Liikaa vaihto ehtoja :/ Itselläni on enää puolitoista vuotta aikaa miettiä tulevaa ja senpä takia tuntuukin jo että tuli alkaa olla pienellä liekillä hännän alla :( Miten sinä päädyit valitsemaan amk puolen :)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän ton tunteen. Valmistuin siis itse keväällä vaatetusompelijaksi, eli ammatillinen koulutus on jo pohjalla, ja pohdin tuota ihan samaa sen kolme vuotta.

   Olin jo päättänyt, etten jatka opiskeluja, mutta toisinhan tässä kävi. Olin harkinnut tätä linjaa Mamkissa jo silloin lukion jälkeen kun mietin, että mihin sitä hakisi, mutta päädyin hakemaan amikseen koska halusin vankan ompelupohjan, ja pelkästin että amk keskittyisi pelkkään suunnitteluun. Keväällä kun valmistuminen läheni, opettaja vinkkasi että linja on nyt siirretty tänne Kouvostoliittoon, joten sen kummempia miettimättä heitin hakupaperit menemään ja pääsin sisälle. Eli vähän vahingossa mä tänne päädyin, mutta ainakaan vielä en ole katunut! Erikoistuminen ja amk-koulutus on kuitenkin ihan hyvä, sillä amk-tutkinto todennäköisesti menee amistutkinnon edelle töitten saamisen kannalta.

   Ja samaa kysymystä pohdin tietysti edelleenkin kuten tekstistä huomaa. Olen itse kysellyt myöskin mahdollisuutta kesäharjoitteluun erään kesäteatterin puitteissa, että josko se teatteri sitte olisi sitä mihin haluaisi tähdätä.

   Ja ihan vinkiksi näin 'sisäpiiritietona', Turun kaupunginteatterilta on jäämässä porukkaa eläkkeelle seuraavan parin vuoden sisällä, että sieltä vois olla ihan mahollista saadakin oikeasti hommia. (;

   Poista
  2. Joo, itse asiassa sieltä oli nyt jo suurin osas vanhoista lähtenyt ja nuoria oli otettu muutama tilalle :) Myös puvustonhoitaja oli vaihtunut! :) Uusi puvustonhoitaja vaikutti ääreistä mukavalta ainakin!

   Oho, eli ihan mitä voi siis vaan tapahtua :) Itse mietin jatkoa Turun amk puolelle mutta eikös se ole niin, että se pitäisi ihan näinä vuosina loppua kokonaan? Näin meille on puhuttu :( Kauemmaksi lähtö on kyllä vaikeampaa kun täällä on kaikki tärkeä :/

   Poista
  3. Oot ihan oikeessa, Turun amkin muotoilu on loppumassa. Tähtäimenä on kai keskittää kaikki muotoilun amk opiskelut Helsinkiin, Kouvolaan ja Kuopioon. Joitakin osastoja saattaa jäädä johonkin muualle, mutta pääsääntöisesti kai noihin. Joten ei varmaan kannata lähteä hakemaan kouluun, joka on alasajon paikkeilla. Ainakin mitä avokin viestinnän opiskelua täällä seurannut, niin ihan turhaa koulunkäyntiä se aika lailla on, kun ei mihinkään projekteihin saa enää rahaa eikä muutakaan, kun kaikki hanat on pistetty kiinni, kun linja kuitenkin suljetaan. Ikävää, mutta todellista.

   Mutta jos jatkokoulutus kiinnostaa, kyllä mä suosittelen lähtemään paikkakunnalta toiselle. Se voi olla ensin ihan järkyttävän raskasta, mutta kyllä siihenkin tottuu ajan myötä. Ja pääsee sinne kotikonnuille aina takaisin! (:

   Poista