keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Uutuuksia kirjahyllyssä.

On tullut tässä syksyn mittaa taas hieman täydennettyä tota ammattikirjapuolta, muun kirjahyllyn kanssa oon osannu vähän himmailla nyt. Kirjakaupan alennusmyynti on ystävä. Tykkään siitä, että omasta hyllystä löytyy laaja kirjo faktatietoa, koska olen vähän sen tyyppinen että saan ne päähänpistot ja parhaat ajatukset juuri, kun olen käpertymässä peiton alle nukkumaan. Tai juuri viisi minuuttia kirjaston sulkemisajan jälkeen. Muutenkin kun elämä on melko hektistä, ei riitä vuorokaudessa tunnit kirjaston aukioloaikoina.

Ajattelin esitellä muutaman kirjoista ihan vaan huvin vuoksi, jos joku muu saisi inspiraatiota. Luokkakaverini ovat ainakin käyneet jo osittain tyhjentämässä paikallisesta kirjakaupasta kyseiset opukset, mutta jos vaikka muualta vielä löytyisi. 


Ensimmäisenä Hobitti Tolkienin silmin. Tolkien osoittautuikin melkoiseksi amatööritaiteilijaksi tätä selatessa. Kirja nimittäin sisältää itse kirjailijan piirtämiä mustavalkopiirrustuksia, pari karttaa sekä alkuperäisen kannen. Lisäksi kirjasta löytyy värillisiä akvarellitöitä myöhemmältä ajalta. Yhteensä kirjassa on yli 100 originallipiirrosta, joiden avulla voi upota mukavasti tarinan maailmaan hieman syvemmin kuin aiemmin. Seuraavaksi haaveilen Tove Janssonin kuvittamasta Hobitista. Luokkakaveri hommasi sen, ja ai että se oli kaunis! Myöskin juuri Sormusten Herran 60 -vuotisjulkaisun kunniaksi julkaistu Alan Leen vesiväritöitä sisältävä opus kiinnostaisi, mutta 60 puntaa on ehkä vähän liikaan. Vai onko?


Lankatekniikoiden käsikirja esittelee perinteisiä käsityömenetelmiä. Just niitä samoja, mitä väännettiin viime keväänä perinteisten käsityömenetelmien kurssilla. On haarukkavirkkausta, koukkuamista, käpyilyä, fransuja, verkon kudontaa, helmivirkkausta, nypläystä sun muuta. Nyt voinen heivata ne mustavalkoiset epäselvät monisteet hyllystä veks, ja korvata sen tällä yhdellä hyvin selkeäohjeisella kirjalla. Sopii mulle. Sen lisäksi että kirjassa on ohjeet kuinka ylipäänsä tekniikkaa tehdään, löytyy kirjasta myös kivoja ohjeita kuinka hyödyntää tekniikkaa eri jutuissa. Löytyy ommellulla pitsillä tehty sudenkorennon mallisenen hiussolki tai aurinko- ja haarukkapitsillä tehty syysbaskeri. 


Maailman taiteen historia. Tarviiko muuta sanoa? Esihistoriallisesta taiteesta kolmannen vuosituhannen alkuun. Kaikki yksissä kansissa, höystettynä yli 1300 valokuvan kera. Jokaisen muotoilijan ystävä. Vähän ehkä kuivaa paikotellen, mutta eikö historia aina?


"Keskiajan puvut vie aikamatkalle keskiajan pukeutumiseen. Millaisista kankaista vaatteet keskiajan Suomessa valmistettiin? Kuinka pukeutui varakas väki, entä köyhä rahvas? Millaisia käsitöitä tehtiin?" No, niihin löytyy vastaus kyseisestä kirjasta. Asiantuntevan tekstin lisäksi kirjata löytyy paljon havainnoillistavia värivalokuvia sekä piirroskuvia, sekä ohjeita aina langan valmistumisesta kasvivärjäykseen ja vaatteiden ompeluun. Taitaa ensi vuoden keskiaikatapahtuma taas kutsua...Ammattikirjaosastoni kasvaa pikkuhiljaa. Ei se vielä järin suuri ole, mutta laajenee kuitenkin. Vinkkejä otetaan mielellään vastaan!

1 kommentti:

  1. Pitäisi osata estää itseäni lukemasta tällaisia juttuja tai on olemassa korkea riski suunnata kirjakauppaan ostoksille itsekin. :D Ihania löytäjä kyllä. ♥

    VastaaPoista